Döviz Kurları Nasıl Belirlenir?

Piyasalarda yaşanan hareketlilikle birlikte döviz kuru kavramı sıklıkla duyulmaya başlamıştır. Milli paranın yabancı ülkelerin paraları karşısındaki değeri döviz kuru olarak anılır. Tanımını yaptığımız döviz kurları nasıl belirlenir? Kim tarafından belirlenir ve kurları belirleyen faktörler nelerdir? Cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz;
Döviz Kurlarının Belirlenmesi
Döviz kurlarının belirlenmesi için çalışmalar Merkez Bankası ve hükümet arasında gerçekleşir. İlk aşamada döviz kurunun geçerli olacağı döviz kuru rejimi belirlenir. Döviz kuru rejimi ise iki çeşittir. Bunlar dalgalı kur rejimi ve sabit kur rejimidir. Rejimin belirlenmesinin ardından da Merkez Bankası tarafından yapılan çalışmalarla kur politikası belirlenir. Bu belirlemede ise ülkenin uyguladığı para politikası etkilidir. Türkiye’de ise 2001 tarihi itibariyle döviz kuru belirlemeleri dalgalı kur rejimi dikkate alınarak yapılmaktadır.
Döviz Kurlarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?
Döviz kuru rejimi ve politikalarının belirlenmesi Merkez Bankası’nın işidir. Ancak döviz kurunda yaşanan değişiklik ve dalgalanmalarda bazı faktörler etkilidir. Bu faktörlerle döviz kurunun belirlenmesini sağlar.
Döviz kurlarını belirleyen faktörler arasında şunlar bulunur;
- Uluslararası faiz farklarının yaşanması
- Ülkelerde yaşanan ekonomik krizler
- Uluslararası krizler
- Ülkelerin para arz talepleri
- Bankalar tarafından belirlenen faizler ve dengeleme oranları
- Yatırımcıların ülke krizlerine bağlı olarak paralarını çekmeleri
- Ülkelerin uyguladığı para politikaları
- İhracat ve ithalat oran farkı
- Ülkeye giren para birimlerinde yaşanan değişiklikler
Bu faktörlere bağlı olarak döviz kurları olumlu veya olumsuz yönde hareketlilik yaşarlar. Bu da yatırımcıların kur hareketlerinden etkilenmesine neden olur.
Döviz Kurunun Belirlenmesinde Faizin Etkisi
Döviz kurlarının belirlenmesinde en önemli etken faizdir. Kurlarda yaşanan değişiklikler nedeniyle bankalar faiz oranlarında değişiklik arayışına girerler. Bu işlem Türkiye’de Merkez Bankası aracılığıyla yapılır. Kurdaki hareketliliğe göre banka faiz oranlarını artırır veya azaltır. Böylelikle kur nedeniyle ülkeye yabancı para girişi yaşandığında sermaye artışına katkı sağlanabilir.
Döviz Kurunun Belirlenmesinde Krizlerin Etkisi
Döviz kurlarını etkileyen diğer önemli faktör ise yaşanan uluslararası krizlerdir. Ülkelerde ortaya çıkan krizler o ülkenin para birimine yatırım yapan yatırımcıların tedirginlik yaşamasına neden olur. Bu nedenle yaşanan krizden etkilenmek istemeyen yatırımcıları paralarını çekerler.
Onlar tarafından yapılan bu işlem kurlarda büyük değişikliğin yaşanmasına neden olur. Para birimine yatırım yapılmaması veya yatırımların çekilmesi para biriminin değer kaybetmesine neden olur. Ayrıca bu yatırımcıların paralarını farklı bir para birimine geçirmeleri söz konusu para birimi karşısında kriz içerisindeki ülkenin para biriminin değerinin düşmesine neden olur.
Yatırım amacı olarak kişiler genel olarak altın veya dolar alarak ileri ki zamanlarda kar amacı elde etmek için yaptıkları bir işlemdir. Aldıkları bu para birimlerini vakti geldiğinde bozdurmaları gerekebilir. Bu anda dö...
Döviz kuru dalgalanmaları, bir ülkenin para biriminin başka bir ülkenin para birimi karşısındaki değeri üzerindeki artış veya azalmaları ifade eder. Bu dalgalanmalar, ekonomik, politik ve küresel faktörler de dahil olmak...
Döviz Yatırımı Nedir? Döviz yatırımı, farklı ülkelerin para birimlerine yatırım yapmayı ifade eder. Bu yatırımlar, döviz kurlarındaki değişikliklerden kâr elde etmek amacıyla yapılır. Döviz kurları çeşitli ekonomik fa...
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol.