Banka Kredisi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

Bankalar aracılığıyla kredi çeken kişilerden bankalar dosya masrafı adı altında belirli miktarda ücret talep eder. Farklı oranlara sahip olan bu ücreti kredi çeken kişiler ödemekteydi. Ancak Kasım 2013 yılında çıkarılan yasa ile bankaların dosya masrafı adı altında aldıkları ücretler haksız şart kapsamına alınmıştır. Bu sayede de dosya masrafların kişilere geri ödenmesi durumu ortaya çıkmıştır. Banka kredisi çeken kişiler ise bu karar sonrasında banka kredisi dosya masrafı nasıl geri alınır? Öğrenerek ödedikleri ücretleri geri alma talebinde bulunmaya başlamışlardır.
Banka Kredisi Dosya Masrafı Geri Alma Başvuruları
Banka kredisi dosya masraflarının geri alınabilmesi için başvurulabilecek iki adres vardır. Bunlar;
- Tüketici Hakem Heyeti
- Tüketici Mahkemeleri
Bankaların talep ettiği dosya masraf ücreti 3 bin TL’nin altındaysa başvurular Tüketici Hakem Heyeti’ne, ücret 3 bin TL’nin üzerindeyse Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulur.
Dosya Masrafı Geri Alma Başvuru Yolları Nelerdir?
Dosya masraflarının iade edilmesi için kişilerin Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri’ne başvuru için kullanabilecekleri başvuru yolu vardır. Bu yollardan ilki ilçe kaymakamlıkları iken ikincisi ise e-devlet sistemidir.
İlçe kaymakamlıkları üzerinden Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru için kişilerin kredi çektiklerine dair belgeyle başvuru yapmaları gerekir. Bu başvuruda alınan dosya masrafı ücretinin de yer alması lazımdır.
Belge ile birlikte kaymakamlıkta verilen dilekçe doldurulur ve başvuru işlemi tamamlanır. Tüketici Hakem Heyeti başvuruya 1-6 ay arasında cevap verir. Bu cevabın olumlu olması mümkün olabileceği gibi olumsuz olması da mümkündür.
E-devlet sistemi üzerinden yapılan başvurular içinse öncelikle kişilerin e-devlet şifresi edinmesi gerekir. Şifreye sahip kişiler Hizmetler bölümünü kullanarak Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Başvuru Formu doldururlar. Bu forma bankanın dosya masrafı iadesi için verdiği cevap eklenir. Ayrıca dosya masrafının ödendiğini belirten dosyanın da eklenmesi gerekir. Başvurunun olumlu veya olumsuz sonucu ise e-devlet aracılığıyla kişilere bildirilir.
Bankalar Dosya Masrafını Geri Ödemezse Ne Yapılabilir?
Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri aracılığıyla yapılan dosya masrafı iadesi başvurusu olumlu sonuçlanırsa bankanın ödemeyi yapması gerekir. Ancak kararın olumlu olması durumunda da bankanın ödeme yapmaması mümkündür. Bu durumda başvuru sahipleri icra yolunu başvururlar. İcra takip işleminin başlatılmasıyla bankaya ödeme emri gönderilir ve iadenin 7 iş günü içerisinde yapılması belirtilir. Bankada bu süre içerisinde iade işlemini gerçekleştirir çünkü icra işleminin uygulanmasını tercih etmez.
Kredi Dosya Masrafı İadesi İçin Belirlenen Süre Var Mıdır?
Banka kredisi çeken kişilerin ödedikleri dosya masraflarını haksız şart kapsamında geri alabilmesi için 10 yıllık bir zaman dilimi vardır. 10 yılı tamamlayan kredi başvurularında zaman aşımı devreye girer. Bu nedenle iade talebinin bu süre içerisinde yapılması ve iadenin sonuçlanmasının sağlanması gerekir. Başvuru sahiplerine yapılacak iadenin tutarı ise banka tarafından talep edilen dosya masrafının çekilen kredi miktarına göre belirlenen oranı dışında kalan ücrettir. Bu nedenle iade edilecek tutarda değişiklik görülebilir.
Kredi skoru, finansal hayatınızda oldukça önemli bir rol oynar. Kredi skoru, kredi verenlerin size kredi verme kararını etkileyen bir faktördür. Daha yüksek bir kredi skoru, daha düşük faiz oranları ve daha uygun kredi şartları elde etmenize yardımcı olabilir. Peki, kredi skoru nasıl yükseltilir? İşte bazı ipuçları:
Türkiye’de bulunan tasarruf sahiplerinin bankacılık işlemleri ile ilgili konularda yaşanabilecek hak mahrumiyetlerini bertaraf etmek ve menfaatlerini korumak amacı ile kurulmuş olan bir kurumdur. Finans kurumları ile ban...
Kısa Vadeli Faiz Oranları Kısa vadeli faiz oranları, genellikle bir yıl veya daha az süreli borçlanmalar için uygulanan faiz oranlarıdır. Para piyasalarının temelini oluşturan bu oranlar, kısa vadeli kredi ve mevduatl...
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol.